Nu departe de Catedrala mitropolitană, alături de Facultatea de Teologie Ortodoxa, se află biserica Sf Gheorghe, zisă Lozonschi zidita pe locul unei biserici din lemn din datând din sec. al XVI-lea, ea a fost ctitorită de paharnicul lordache Lozonschi, fiind sfinţită în anul 1803.
Biserica se impune prin zvelteţea zidurilor precum şi printr-o serie de caracteristici arhitectonice care îi conferă o personalitate proprie. Asfel, unică este maniera în care se termină faţada de apus a bisericii, în formă semicirculară, întocmai ca şi absida altarului. Catapeteasma, realizată odată cu biserica, se remarcă prin faptul că, exceptând cele patru icoane împărăteşti, icoanele sunt nedemontabile, făcând corp comun cu peretele de sculptură.
Biserica posedă mai multe obiecte de o deosebită valoare artistică, datând de la începutul secolului al XlX-lea, dintre care amintim: un chivot din lemn, datat 1806, o cruce cu postament din anul 1812, o Sf. Evanghelie în limba greacă din anul 1793 şi o alta în limba slavonă din anul 1803.
La sfârşitul secolului al XlX-lea biserica a fost pictată, din această pictură păstrându-se până acum doar câteva scene în Sf. Altar.

(Preluat din : http://www.biserici.org)

Ce diaporama nécessite JavaScript.

*
Photos : Nicole Pottier

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s